woensdag 29 juli 2015

Vissen in Wales, juli 2015

Vissen in Wales, juli 2015


In juli 2015 heb ik een vistrip van een week gemaakt naar Zuid-Wales, naar het gebied van de rivieren Wye en Usk. Kenners fluisteren dan meteen “gewijde vliegviswateren…”.
Om de zaken nu eens goed aan te pakken, de noodzakelijke vaardigheden en een beetje “water sense”op te doen, ben ik een dag op stap geweest met Frank Williams, een FFF (Fly Fishing Federation) en MCI (Master Casting Instructor) visgids en instructeur (zie zijn website www.frankwilliamsflyfishing.co.uk voor meer informatie).

Ik ben met Frank in contact gekomen via de site www.wyeuskfoundation.org, de organisatie die allerhande zaken regelt rond het beheer en gebruik van de rivieren. Frank regelde vooraf voor mij de visvergunning van het Environmental Agency via het postkantoor en de dagvergunning voor de eerste beat. Via de website van de Foundation kon ik on-line vergunningen voor andere beats boeken. “Syml”, zoals de Welshman zegt.

Dag 1 – De beginselen.

We ontmoetten elkaar op de beat Ty-Newydd aan de Wye. Na uitgebreid e-mail contact is kennis maken “in levenden lijve” een stuk eenvoudiger. We bespraken nogmaals snel wat mijn wensen waren, welk materiaal daarvoor geschikt was, stapten in ons waadpak en gingen naar de rivier.

De Wey is op deze beat zo’n 70 m breed, dus was het voor Frank niet moeilijk om een stek te vinden met verschillende watertypen dicht bij elkaar. Hij wilde me vier technieken leren:
-      Across & down met een nimf, wat eigenlijk de standaard methode is;
-      Upstream met een droge vlieg;
-      Duo nymph met duo-indicator, een mix van Chech en French nymphing;
-      New-Zealand style, een droge vlieg met een nimf eronder.

Op de website van Frank zijn een paar instructiefilmpjes over deze technieken te zien. Dat komt goed uit, want ik had geen tijd om zelf foto’s te maken. Wat ik op deze dag vooral leerde was dat er in elk watertype vis zit én te vangen is, als je de juiste methode toepast. Dat is deze dag prima gelukt; elk van de vier technieken leverde vis op!

Dag 2 – Zelf aan de slag.

Deze dag heb ik op de beat van Penpont aan de Usk gevist. Deze rivier is wat kleiner, zo’n 20 m breed en daardoor overzichtelijker. Dit maakte het echter niet eenvoudiger om een vis te vinden en te vangen. Na een half uur ving ik een kleine, prachtige forel met een donkergroene rug, en in de loop van de dag volgden er nog een paar.

Na een helde dag vissen stond de teller op vijf. Niet indrukwekkend, maar het was een prachtige dag geworden. Vlak voordat ik het water uitstapte zag ik een diepe geul onder een dode boom. Eén worp en… “Fish on!”

Met natte handen in slecht licht een foto maken met een mobieltje bleek niet eenvoudig. Vier keer geprobeerd, één foto gelukt… En ja, de vis heeft ook een staart.
Dag 3 – Talybont Reservoir.

Na twee dagen ingespannen wadend vissen besloot ik een dag rustig aan te doen en vanaf de oever het reservoir te bevissen. Dat leek eenvoudiger dan het was…

Bij aankomst zag ik veel vis onder de kant, maar het bleek onmogelijk deze te vangen. Rond het middaguur namen deze  vissen pauze. Na mijn lunchpauze bleven de vissen inactief, dus ging ik  op zoek naar een andere stek.

In de beschrijving van de beat werd gesproken over de vissen, die in de buurt van de dam rondzwerven, dus daar dan maar proberen. Twee worpen en… “Fish on!”

Dag vier – Glanusk Tymawr.

Deze beat bestaat uit een aaneenschakeling van “pockets”, “gutters” en “glides”. Met de technieken Duo nymph en NZ style zocht ik deze af. In de eerste geul, recht voor de hut, ving ik de eerste forel, lekker vlot dus. Verder stroomopwaarts vond ik een poel, waar ik ineens drie vissen achter elkaar ving! Stevige forellen van 35 – 40 cm.

De vierde uit deze poel was van een ander kaliber. Waar de stevige forellen zich vlot lieten landen, wilde deze niet echt meewerken. In een lange run sprintte hij stroomop en liet zich niet stoppen. Pang!!! Een beetje sip waadde ik stroomafwaarts, op zoek naar nog zo’n hotspot. Een uur later had ik weer zo’n poel gevonden, en hier ving ik vier forellen achter elkaar!

Al met al, acht vissen in het net. Een dag met een gouden rand! En zo druk, dat ik geen tijd had om foto"s te maken...

Dag vijf – Pantyscallog.

Deze beat ligt aan de bovenloop van de Usk en heeft wel wat van een bergbeek: smal, ondiep, overwoekerd… De ideale plaats om mijn Hardy Midge (7 ft. voor een 3-lijn) in te zetten. De beat wordt in tweeën gedeeld door een waterval, dus eerst maar “boven” proberen…  Een prachtig stuk viswater, maar ik wist geen vis te vinden. Het werd dan ook tijd voor de lunch, bij de waterval. Daar aangekomen knoopte ik een echt zware Hare’s Ear aan om de poel te bevissen. Hier hoef je alleen je nimf in het water te laten zakken en met de stroom mee te laten driften. Bij de tweede drift was het raak…Na de lunch viste ik nog wat stroomafwaarts, maar eigenlijk was het wel klaar. In een snelstromende geul haakte ik de laatste vis van deze trip, maar kon hem niet in het net krijgen. Tijd om in te pakken, terug naar Talgarth…

1 opmerking: