maandag 31 augustus 2015

RVV naar de Merwede


Op zondag 30 augustus zijn een paar dappere mannen van de RVV de uitdaging aangegaan…

Gedurende de voorafgaande nacht had het zwaar geonweerd, en in de ochtend donderde het nog wat na. Toch beloofde het een mooie dag te worden, met zon, een zacht briesje en hoge temperaturen. Niet ideaal natuurlijk, maar wel uitdagend.

Ben, Gertjan, Luc en Marcel waren om 10 uur op de afgesproken plaats, de carpool aan de A27 bij Gorinchem. Dat is vlakbij de topstek aan de Boven-Merwede, een paar kilometer verderop, waarvoor Marcel een vergunninkje had geregeld.

We konden vlakbij de stek parkeren, onderaan de dijk. Door de vele regen was de grond daar wel erg drassig. Te drassig voor de bus van Luc, zoals al snel bleek: het linker voorwiel zakte in de bagger en was er op dat moment niet uit te krijgen. Dat werd dus een klusje voor later; eerst optuigen en vissen!

Vanwege het afgaande tij konden we gemakkelijk het water in en wadend de kribvakken bevissen.


Op zondag is de scheepvaart wat minder intensief. Daardoor is het water snel helder en rustig(er). In het kribvak staat nauwelijks stroming, rond de kop van de krib uiteraard wel. Ben besloot om het daar te gaan proberen, met een zinkende lijn. Staand op de keien en zonder lijnmandje bleek dat niet de juiste tactiek, dus omschakelen en verkassen...

Gertjan, Luc en Marcel gingen aan de slag het met een nimf aan een drijvende lijn, en dat bracht bij Luc al snel de eerste vis bij “in het net”. Of eigenlijk: in de hand, want een mooie blankvoorn van 25 cm kan je wel zonder netje onthaken.


Er stond een klein kabbeltje op het water, maar bij het passeren van een schip of duwbak kunnen er aardige golven ontstaan. Bij het breken van de golven op de strandjes en tegen de keien wervelt er veel zand van de bodem op. Het lijkt erop dat de voorns hier op af komen om te kijken of er wat te eten tussen zit. Zo volgden er nog snel een paar mooie voorns – hier een voor Marcel –, daarna werd het stil…


In de ondiepere delen bij de strandjes en zwemt veel kleine vis, ideaal aas voor baars en roofblei, maar er werden geen grote exemplaren gevangen. Het is verbazend dat visjes van 5 cm toch een flinke goudkopnimf aanvallen… Voor de grote exemplaren moeten e nog eens terugkomen met streamertjes en natte vliegen, nu was het weer gewoon te mooi!


Om half vier vonden we het welletjes en konden we ons met het uitgraven van de bus gaan bezig houden. We hadden al wat planken en balken verzameld, maar dat werkte dus niet. Gelukkig kwam er een “lokalo” met een 4WD langs. Even achteruit door de bagger, touwtje tussen de trekhaken, beetje gas erop en… gaan!!! Luc kon dus ook weer naar huis.


En zo kwam er weer een eind aan een succesvolle dag, op stap met de RVV. Wie gaat er de volgende keer mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten